Login

Provocările burnout-ului în antreprenoriat

Să fii antreprenor poate fi o călătorie captivantă, dar riscul de burnout e mai frecvent decât am vrea să credem.

Social media și internetul au făcut antreprenoriatul atractiv. Antreprenori care călătoresc, se distrează, au mult timp liber și mulți bani.

Dar promisiunile de a fi propriul șef, de a-ți stabili programul și libertatea de a lucra de oriunde vin la pachet cu stres, incertitudine, presiune.

75% dintre oameni au fost măcar o dată în burnout.

Burnout-ul e stresul la locul de muncă care nu a fost gestionat.

Când semnele de burnout încep să apară (epuizare fizică și mentală, motivație scăzută, iritabilitate) facem ce ne-a adus succes în trecut: muncim mai mult și rezistăm. Formula succesului din trecut a devenit formula pentru burnout.

Mi-am început afacerea de coaching și consultanță în 2017 după 2 episoade de burnout în corporație. Aș fi zis că știu să evit burnout-ul. Însă când e vorba de afacerea ta și mai ales de soloprenoriat e diferit.

Mulți antreprenori și mai ales soloprenori ajung să renunțe la business pentru că presiunea afacerii și stresul devin prea mari.

Mulți creatori de content, după o lansare sau o perioadă intensă, dispar din social media. Pentru că emoțiile, respingerea, devin prea intense.


Câteva întrebări să afli dacă ești aproape de burnout sau în burnout:

  • În ultimele luni ai devenit furios sau ai avut resentimente față de munca sau colegi/ clienți?
  • Te simți vinovat că nu petreci destul timp cu prietenii, familia sau nu ai timp pentru tine?
  • Cineva din jurul tău ți-a cerut să-ți reduci timpul în care muncești?
  • Te surprinzi devenind emoțional, de exemplu plângând, enervându-te, strigând sau simțindu-te tensionat fără un motiv evident?

Dacă ai răspuns “da” la cel puțin una dintre aceste întrebări, ar putea fi timpul pentru o schimbare.

Ce m-a ajutat pe mine în această călătorie și cum îmi ghidez clienții să reziste și să evite burnout-ul:

1. Să-mi amintesc ca e un maraton, nu un sprint
 

Toată lumea vrea succesul azi. (Sau poate chiar ieri.) Auzim despre „succesele peste noapte" în care un video devine viral și deodată devii cunoscut. Oamenii cauta secretele, rețetele magice. E normal să vrei un buton ușor către succes. Dar nu așa funcționează și ne dăm seama mai târziu. Succesul necesită muncă și răbdare.

2. Acceptarea eșecului ca mod de învățare

Primele 100 de video-uri sau postări nu vor fi bune. Dar fără acelea nu poți deveni bun. Eșecul îi sperie pe oameni. Desigur că nu vrei să eșuezi. Dar adevărul e că fiecare antreprenor are o perioadă lungă de oportunități de învățare înainte să vadă succesul pe care îl caută. Ce faci cu aceste oportunități depinde de tine.

3. Să spun NU - cea mai grea lecție

La început în business avem tendința să spunem DA la orice. Dar apoi devine o capcană. Folosirea acestui cuvânt puternic îți va îmbunătăți mult viața: „Nu".
Protejează-ți timpul și energia și evită urgențele. Productivitatea și eficiența necesită o relaxare excelentă. Telefonul meu e pe silent mereu, nu am notificări pe telefon, prefer mesajele în locul telefoanelor și îmi iau timp dedicat să răspund la mesaje/ mailuri.

4. Suport

Antreprenoriatul e o călătorie solitară, în special la început, iar găsirea de prieteni antreprenori poate fi o încercare dificilă.
Masterminds, networking, coachi, grup de suport, oameni care te susțin în călătorie sunt esențiali. Mai ales că această călătorie e lungă și dificilă. Să te poți baza pe oameni care te înțeleg și acceptă așa cum ești eliberează mult din presiunea mentală a antreprenoriatului.
Ce e important aici: să înveți să ceri ajutorul și să nu îi privești pe alți antreprenori ca pe competiție.

5. Mentalitate pozitivă
 

Societatea ne-a învățat să punem mai mult accent pe sănătatea fizică decât pe sănătatea mentală.
Să poți da ce e mai bun oamenilor din jur, clienților, e greu dacă ești într-o stare negativă. Recunoștința, yoga, Mindvalley, practicile de dimineață, jurnalul, muzica, sunt sistemul meu care mă ajută să îmi păstrez starea pozitivă și o sănătate mentală.

Am 2 foldere magice: unul e cu mesaje de la oameni, mulțumiri, aprecieri. Sunt sute de mesaje, e suficient să citesc câteva și mi se schimbă starea. Al doilea e cu momente frumoase din viața mea. Această listă are un impact magic, pentru că atunci când o citesc intru în energia acelor momente.

6. Sportul 
 

Nu pot spune cât de multe beneficii a adus sportul în viața mea și cât de diferit a fost totul când am început antrenamentele cu antrenorul meu. Sunt disciplinată în general, dar singură îmi era greu să îmi mențin exercițiul constant. 
Există foarte multe studii care arată beneficiile sportului: de la performanța creierului la diminuarea stresului, concentrarea mai bună, energie și vitalitate.

Ajută-ți corpul să-ți susțină visele.

7. Amintește-ți scopul, pasiunea și motivația 
 

Întoarce-te constant la motivul pentru care faci ceea ce faci. Îți va aduce energie și inspirație. Uită de numere (bani, clienți, followers, vizualizări, like-uri) și amintește-ți că e despre oameni și cum le faci viața mai bună. Dacă businessul tău nu este despre asta, nu vei rezista mult.

8. Mâncarea sănătoasă 
 

Orice motor are nevoie de combustibil bun. În business tu ești motorul. Energia și folosirea eficientă a timpului tău sunt importante. Nu da voie căderilor de zahăr și mâncării nesănătoase să îți facă ziua și mai dificilă. Suplimentele și obiceiurile legate de mâncare, hidratare sunt esențiale.

9. Delegarea
 

Deși în bancă am condus echipe mari, când mi-am început afacerea am încercat să fac totul singură. Vestea bună? Am dezvoltat multe abilități. Partea proastă? Mi-am petrecut prea multe ore făcând lucruri care nu aduceau atât de multă valoare și mă țineam sub presiune constant.
Adevărul este că nu ești cel mai bun la fiecare abilitate. Și nici nu trebuie să fii. Găsește alții în care poți avea încredere și împarte o parte din muncă.
Știu că delegarea este dificilă, avem senzația că pierdem controlul și că nimeni nu va ști să facă lucrurile la fel ca noi și este adevărat. Dar dacă ai avea 5 angajați sau colaboratori care fac 70% din cum faci tu lucrurile înseamnă 350% vs 100%.

Eu prefer să lucrez cu colaboratori, am 6 specialiști fiecare pe domeniile lor, de la asistent virtual, la video editor, content writer sau suport pentru site/ IT.

 

Din cele 9 de mai sus alege 2 puncte pe care să te focusezi săptămâna asta și crează-ți 2 obiceiuri noi pe care să le aplici zilnic. În doar o săptămână vei vedea diferența.

Burnout-ul e real, dar există modalități de a-l evita și de a-ți menține sănătatea fizică și mentală în timp ce îți construiești afacerea. În final, e important să ai grijă de tine pentru a putea continua să îți urmezi pasiunea și să îți atingi obiectivele.

Cu drag și pasiune pentru business și oameni,
Monica




Vrei să înveți mai multe de la mine?
Îți dau acces la resurse gratuite, cursuri online, articole, cartea mea:

 

  •  Resurse și ghiduri: Accesează aici (gratuit)
  •  Curs „Business și Marketing cu Inteligența Artificială”: Detalii aici (490 lei)
  •  Newsletter Soloprenoriat: Accesează aici (gratuit)
  •  Cartea „Saltul în Necunoscut - Tranziția de la Corporație la Antreprenoriat”: Accesează aici (gratuit)
  •  Curs Content & Creativitate: Detalii aici (99 lei)
  •  Consultanță implementare AI în business: Detalii aici (490 lei)